Detacheren en Detaplus
Visschedijk tekende donderdag 3 oktober 2013 als eerste onderneming in de regio een Detapluscontract met de gemeente Enschede.
Het Detaplusconcept is een speciaal door de gemeente Enschede ontwikkeld concept waarbij de begeleiding van mensen met een WSW indicatie wordt overgenomen door de werkgever.
Jeroen Hatenboer, wethouder talent- en stedelijke ontwikkeling: “Wij streven ernaar om ook voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een zo regulier mogelijke werkplek te realiseren. Wij hebben daarvoor werkgevers als Visschedijk hard nodig.” Met dit contract neemt Visschedijk de begeleidingstaak van ruim 200 medewerkers met een WSW dienstverband over van de gemeente Enschede.
Voor de ruim 200 medewerkers met een WSW (Wet Sociale Werkvoorziening) dienstverband gaat er iets veranderen. Werden zij in het verleden nog begeleid door een detacheringsbegeleider vanuit de gemeente, vanaf 1 oktober gaat deze begeleiding geheel over naar Visschedijk. De onderdelen van Visschedijk: Schoonmaak, Catering en Visschedijk Hoveniers – waar deze mensen werkzaam zijn – worden verantwoordelijk voor niet alleen de dagelijkse leiding, wat al zo was, maar nu ook voor de begeleiding en de opleidingen. Visschedijk krijgt hiervoor een financiële tegemoetkoming van de gemeente Enschede.
Visschedijk
Het overnemen van de begeleidingstaak ziet Visschedijk als mogelijkheid om de ingeleende medewerkers meer aan zich te binden. Gerwin Ordelmans, directeur Visschedijk Hoveniers: “Wij willen ook onze WSW-medewerkers graag het Visschedijk-gevoel geven. Vele WSW-collega’s hebben toch nog het DCW gevoel. De detachering is indertijd vanuit de DCW opgestart. Wij willen ook graag deze collega’s aan ons bedrijf binden en nemen dan de maatschappelijke verantwoordelijkheid om dat op deze manier te doen. Uiteraard hebben wij voor de begeleiding van onze WSW-collega’s extra mensen aangetrokken met ervaring op dit gebied. Daarnaast verzorgt de gemeente in samenwerking met het AOC nog een opleiding voor onze leidinggevenden zodat zij goed toegerust de begeleidingstaak over kunnen nemen.”
Sociaal Ondernemerschap staat bij Visschedijk hoog in het vaandel. Al september 2012 ontving Visschedijk als eerste facilitaire bedrijf de hoogste erkenning op de Prestatieladder Sociaal Ondernemen (PSO). De PSO-erkenning is ontwikkeld door TNO en wordt toegekend aan bedrijven die meer dan gemiddeld bijdragen aan de werkgelegenheid van kwetsbare groepen. Het Detaplusconcept past volgens Visschedijk uitstekend in hun visie op Sociaal Ondernemerschap en het bieden van kansen aan werkzoekenden met een afstand tot de arbeidsmarkt.
