Bakkerij Smithuis in Oldenzaal verzorgt elke dag voor een groot aantal supermarkten in Noord- en Oost-Nederland de productie en levering van het broodassortiment. Het bedrijf is op British Retail Consortium (BRC)-niveau A gecertificeerd. Hygiëne is van essentieel belang voor de bakkerij. Daar weten de medewerkers van schoonmaakorganisatie Visschedijk, die sinds 2004 de schoonmaak bij Bakkerij Smithuis faciliteert, alles van.
Hygiëne is van essentieelbelang voor de bakkerij. Daar weten de medewerkers van schoonmaakorganisatie Visschedijk, die sinds 2004 de schoonmaak bij Bakkerij Smithuis faciliteert, alles van.
Hygiënestraat
Voorman en schoonmaakmedewerker Fan Babanian is een van de vaste schoonmaakkrachten van Visschedijk en werkt al vier jaar bij Smithuis. ‘We werken volgens een hygiëneplan. Voordat je aan de slag kunt, moet je door de hygiënestraat. Daar kleed je je om, je handen worden ontsmet, haren moeten altijd onder een Bakkerij Smithuis in Oldenzaal verzorgt elke dag voor een groot aantal supermarkten in Noord- en Oost-Nederland de productie en levering van het broodassortiment. Het bedrijf is op British Retail Consortium (BRC)-niveau A gecertificeerd. Hygiëne is van essentieelbelang voor de bakkerij. Daar weten de medewerkers van schoonmaakorganisatie Visschedijk, die sinds 2004 de schoonmaak bij Bakkerij Smithuis faciliteert, alles van.Bakkerij Smithuis haarnetje en ook je schoenen worden ontsmet. Je kunt de ruimte waar je werkt ook niet zomaar in- en uitlopen. De toiletten bijvoorbeeld zijn buiten de hygiënestraat dus als je daar geweest bent, begint het proces opnieuw zodat de hygiëne gegarandeerd is.’ Fan heeft een hbo-opleiding Internationale Groothandel maar kwam door omstandigheden in het schoonmaakvak terecht en het bevalt hem zeer goed. ‘Het is echt een vak. Je moet heel secuur werken, er worden hoge eisen aan je gesteld maar de waardering is ook groot. Je ziet resultaat. Elke werkweek is als het ware een finalewedstrijd. Ik haal er veel voldoening uit.’
Reservemateriaal
Bij Bakkerij Smithuis worden door 55 medewerkers elke dag 55.000 stuks groot brood en 180.000 stuks klein brood geproduceerd, en dat 6 dagen per week. Bij het dagelijkse productieproces is de desbetreffende productiemedewerker verantwoordelijk voor de schoonmaak. Dit gebeurt volgens een schema wat is opgesteld door de bakkerij. Visschedijk staat wel paraat voor calamiteiten.
Op vrijdagmiddag en zaterdag wordt er door de mensen van Visschedijk schoongemaakt zodat zondag de productie van het brood weer kan beginnen. Mustafa heeft de touwtjes strak in handen: ‘Omdat wij in het weekend schoonmaken, heb ik naast plan A ook altijd een plan B én een plan C klaarliggen. We hebben zelfs extra stofzuigers en waterzuigers achter de hand mocht er wat kapotgaan. De productie van brood mag nooit stilstaan omdat wij de zaken niet voor elkaar hebben.’ Fan weet inmiddels feilloos hoe de specialistische schoonmaak in z’n werk gaat en wat daar allemaal bij komt kijken. ‘Vrijdagmiddag worden het magazijn en alle ruimten waar niet direct productie plaatsvindt, schoongemaakt en worden er voorbereiding getroffen voor de grote schoonmaak voor de volgende dag. Op zaterdag gaat er een ploeg van twintig man van Visschedijk aan de slag om de hele fabriek weer brandschoon te maken. Voor negentig procent bestaat het werk uit het schoonmaken van de binnen- en buitenkant van de machines. Bij het schoonmaken staan alle machines en draaiende delen uit. Dit wordt geborgd door alle machines uit te schakelen via dehoofdschakelaar, en de hoofdschakelaar wordt dan op slotgezet met een hangslot. De sleutels hiervan worden beheerd door het hoofd van de technische dienst. Er zijn dan ook geen messen en haken meer aanwezig in de machine, die zijn al verwijderd door de productiemedewerkers.’ De machines worden schoongemaakt met een P3-vloeibaar, alkalisch reinigings- en desinfectiemiddel op basis van actief chloor dat geschikt is voor de voedingsindustrie. ‘We werken met schoonmaakmiddelen van Ecolab, dat zijn speciale producten voor de voedingsmiddelenindustrie volgens het HACCP-systeem. Toch meten we na elke schoonmaak de pH-waarde’, vertelt Mustafa met gepaste trots. ‘Als de waarde 7 à 7,5 is, dus neutraal, dan is het goed. We zijn er trots op dat Bakkerij Smithuis aan de hoogste BRC-eisen, niveau A, voldoet: ons werk draagt daar aan bij.’