Sociaal ondernemen en MVO. Iedereen kent de kreten, maar weinigen geven er zo’n invulling aan als Visschedijk in Hengelo. Het bedrijf draagt meer dan gemiddeld bij aan de werkgelegenheid van kwetsbare groepen. Sinds een half jaar ook met project ‘Prachtfiets’.
De bestuurder van de aerodynamisch uitziende driewieler zit droog, heeft een achteruitkijkspiegel en een laadbak vol met facilitaire producten. Hij is op weg naar klanten van Visschedijk en rijdt voornamelijk in Hengelo en Borne. De fiets valt op, net als de denkwijze die erachter schuilt.
In één klap
Project ‘Prachtfiets’ is een initiatief van meerdere instellingen in de regio Twente. “Twee opdrachtgevers van ons – scholengemeenschap Attendiz en De Stichting ZML Twente/Oost-Gelderland (ZML TWOG), beide voor speciaal onderwijs – participeren daarin”, legt operationeel manager Mathia Brandsma uit. Visschedijk is tot nu toe de eerste en enige organisatie die gebruik maakt van de fiets.
Het project is tweeledig: ten eerste om leerlingen te activeren, te laten bewegen en vandaar uit om leerlingen voor te bereiden op de arbeidsmarkt. Visschedijk is ruim een half jaar geleden gevraagd of het mogelijkheden ziet om de fiets in te zetten. Brandsma: “En die zagen we. MVO zit in het DNA van ons bedrijf en we vinden het dus belangrijk om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt kansen te geven. Daarnaast is er ook een logistieke behoefte: met de fiets kunnen we onze facilitaire producten op een milieuvriendelijke manier transporteren en bezorgen. We slaan meerdere vliegen in één klap.”
Zelfvertrouwen
De stage houdt meer in dan het besturen van de fiets alleen. De leerlingen leren om te gaan met klanten, maken contact, overhandigen producten, communiceren en leveren pakketten af. “Eigenlijk zijn ze een vrachtwagenchauffeur op een fiets.” Brandsma ziet de stagiaires na verloop van tijd echt groeien. “Voor leerlingen in het bijzonder onderwijs is het prachtig om een bijdrage te mogen leveren. Het is voor hen leuk om werkkleding te dragen en onderdeel van een team te zijn. Ze voelen zich een collega en dat zijn ze ook. Zo’n leerling krijgt heel veel zelfvertrouwen, dat is prachtig om te zien en heel goed voor hun eigenwaarde.”
Maar hoe krijgt Visschedijk de klant enthousiast om de sanitaire producten af te nemen en te laten leveren door de prachtfiets? “We hebben een totaalpakket gemaakt en zetten dat in als concept. We overtuigen de opdrachtgever door duidelijk te maken dat we ook invulling geven aan het mvo-beleid van hem.” Maar eigenlijk verkoopt het concept zichzelf. “Je merkt dat opdrachtgevers het leuk vinden om met de doelgroep te werken. Het is ook voor hen bijzonder en vooral heel leuk. Daarmee enthousiasmeert de opdrachtgever tegelijkertijd de leerling.”
Toekomst
Visschedijk wil in de toekomst meer fietsen in gebruik nemen, maar wel beheerst en rustig. “Ook voor de scholen is het een uitdaging om altijd voldoende leerlingen te vinden die met de fiets op pad kunnen. Daarnaast is transport met de fiets ook afhankelijk van het weer. Fietsroutes moeten bij slecht weer ook met een auto gereden kunnen worden. Kwaliteit gaat daarbij altijd voor kwantiteit: we werken met mensen en dat blijft het belangrijkste.”
