Gemeente Groningen: ‘Visschedijk weet dat het belangrijk is om per situatie te kijken hoe Social Return het beste kan worden ingevuld en dit voorafgaand aan een aanbesteding in de markt te toetsen’.
De Gemeente Groningen bracht eind 2015 het ‘Inspiratieboekje’ uit met als doel te onderstrepen wat de kracht van Social Return 2.0 is. Gemeente Groningen: ‘Social Return heeft de afgelopen jaren een ernorme groei doorgemaakt, van een ad-hoc instrument naar een intrument waarin steeds meer creatieve win-win oplossingen onstaan tussen werkgevers en overheden.’.
Dit inspiratieboekje met goede praktijkvoorbeelden van Social Return uit de gemeente Groningen en diverse gemeenten uit de rest van het land, biedt werkgevers of andere opdrachtnemers inspiratie om zelf Social Return creatief toe te passen. Visschedijk is één van de succesvolle praktijkvoorbeelden aldus, gemeente Groningen.
‘Veel gemotiveerde en loyale medewerkers werken, met een beetje hulp, met succes bij onze opdrachtgevers’.
De gemeente Groningen heeft bijzondere afspraken gemaakt met Visschedijk bij de aanbesteding Schoonmaak van drie gemeentelijk panden. De schoonmaak wordt verricht door mensen uit de Social Returndoelgroep. Het personeel dat de panden schoonmaakt is vanuit de Groningse sociale werkvoorziening Iederz bij Visschedijk gedetacheerd. Daarnaast zijn twaalf mensen met een SW- indicatie door Visschedijk in dienst genomen.
Visschedijk is een actief lerende organisatie die haar dienstverlening proactief verbetert en waar medewerkers zich kunnen ontwikkelen en met veel plezier werken. Dit blijkt ook uit een onderzoek van Universiteit Twente: 91% van de medewerkers werkt naar tevredenheid bij Visschedijk. ‘Veel gemotiveerde en loyale medewerkers werken, met een beetje hulp, met succes bij onze opdrachtgevers.’.
Het bedrijf heeft Social Return in zijn bloed. ‘Het is geen imago of commerciële strategie. Een beetje Social Return inzetten kan niet; je gaat en staat er helemaal voor.’. Visschedijk weet dat het belangrijk is om per situatie te kijken hoe Social Return het beste kan worden ingevuld en dit voorafgaand aan een aanbesteding in de markt te toetsen. ‘Een goede voorbereiding is het halve werk!’.
Durf keuzes te maken!
Bij aanvang van de Social Returnverplichting waren we gespannen over de verwachtingen. ‘We dachten dat het lastiger zou zijn een goede invulling te vinden. Het beeld dat mensen uit de doelgroep van Social Return niets zouden kunnen en anderen zouden verdringen, leefde in zekere mate ook binnen onze organisatie. Door uit te gaan van het talent van mensen en hen uit te dagen hun talenten te gebruiken, wordt er bij Visschedijk een cultuur gecreëerd waar reguliere productiviteit de norm is. Dit is voor de medewerkers en het bedrijf een winst”.
Gemeente Groningen: Visschedijk is een actief lerende organisatie die haar dienstverlening proactief verbetert en waar medewerkers zich kunnen ontwikkelen en met veel plezier werken.
