‘De kwaliteit van het schoonmaakwerk krijgt een hoger cijfer dan de schoonmaak door reguliere schoonmaakbedrijven.’
Medewerkers van de gemeente zijn te spreken over het schoonmaken van kantoren door schoonmakers uit de sociale werkvoorziening. De kwaliteit van hun werk krijgt zelfs een iets hoger cijfer dan de schoonmaak door reguliere schoonmaakbedrijven. Dat blijkt uit een enquête over de schoonmaak die onlangs plaatsvond onder medewerkers.
‘Wij zijn heel tevreden over hun werk.’
Percentage
Dit gebeurt al langer. In het verleden waren de schoonmaakbedrijven aan wie de gemeente de aanbesteding gunde echter zelf verantwoordelijk voor social return. Het personeel van deze ‘gewone’ bedrijven moest voor een klein percentage (5%) bestaan uit mensen met een arbeidsbeperking.
Gedoe
“Maar dat liep niet”, weet Magda. “Er was altijd gedoe binnen die constructie. Er kwamen veel klachten over de kwaliteit. Dat had vooral met de aansturing te maken.” Bij de laatste aanbesteding was al van tevoren duidelijk dat de gemeente de panden aan de Duinkerkenstraat, Peizerweg en Harm Buiterplein wilde laten schoonmaken door een bedrijf met medewerkers uit de sociale werkvoorziening (SW). De eerste twee locaties deden daar al eerder goede ervaringen mee op, aan het Harm Buiterplein is het echt helemaal nieuw. Onlangs kwam daar nog de locatie aan de van de Hoopstraat bij. “Dit maakt dat we nu voor ruim 40% social return inzetten in de schoonmaak van onze gebouwen”, vertelt Magda.
Visschedijk
In al deze panden gebeurt de schoonmaak nu door het bedrijf Visschedijk dat een samenwerkingsverband heeft met iederz. Sinds 2010 zijn alle schoonmaakmedewerkers van iederz gedetacheerd bij Visschedijk. “Wij zijn heel tevreden over hun werk”, zegt Magda. Hoe kan het dat het zo goed gaat met SW-medewerkers? “Bij Visschedijk krijgen medewerkers meer tijd om schoon te maken omdat ze vanwege hun beperking langzamer werken. Daarnaast is de begeleiding intensiever en de opleiding goed. Die combinatie maakt dat ze meer aandacht aan hun werk kunnen besteden.”
Juiste DNA
En dat waarderen de medewerkers van de gemeente dus ook. “Wat ook meespeelt is dat de schoonmakers overdag werken. Dan zie je wat er gedaan wordt en heb je contact met hen.” Visschedijk ziet in de uitkomst van de enquête een bevestiging dat kwaliteit en SROI hand in hand kunnen gaan als de betrokken bedrijven en medewerkers het juiste DNA bezitten.
